Bredvikens Highland

Bredvikens highland är en gård belägen i Rangsby, en liten by i västra Närpes. Vi bedriver spannmålsodling och köttuppfödning av en gammal köttnötras som heter Highland cattle. Köttuppfödningen inledde vi år 2010 efter att ha generationsväxlat på gården. Köttet från djuren säljs direkt till privatpersoner färdigt vakuumförpackat i lämpliga bitar. För tillfället finns lite över 50 Highland cattle på gården.

Highland cattle är mycket fina att titta på med sitt långa hår och ståtliga horn. Djuren lever ett mycket tryggt liv på gården ända från födseln till slakt. De går alltid fritt utomhus i stora hagar och på vintern har de vind- och regnskydd att ställa sig under. På sommaren flyttas de på bete i ännu större hagar.

Highland cattle är utmärkta på att hålla vegetatonen fri från buskar och sly. Våra djur går mest på strandängar och betar bort vass som håller på att ta över våra stränder. Med tiden kommer vassen att försvinna och andra fina gräsarter och blommor, som annars skulle kvävts av den tjocka vassen, kan växa upp. Landskapet blir därmed mycket öppnare och finare. På vintern utfodras djuren i sina vinterhagar med ensilage och hö, inget kraftfoder. Lite kraftfoder ges till kalvarna när de är små, så att de ska veta vad det är. När djuren ska flyttas är kraftfoder nämligen ett mycket bra hjälpmedel att locka dem med. De har också fri tillgång till saltsten och viktiga mineraler och vitaminer för att hålla sig välmående.
 

Bredvikens Highland kött

Våra djur är uppfödda på gräs, vilket gör att djuren växer mycket naturligare och långsammare. På detta sätt får man ett mörare och finfibrigt kött med mindre fett och kolesterol. Det ger också en naturligare och hälsosammare fettfördelning, mer Omega-3 och mindre Omega-6, än kött från djur som är uppfödda på kraftfoder. Då djuren går ute året runt innehåller köttet också något mera D-vitamin.